تحلیل تکنیکال یکی از مرسوم تری روشهای تحلیل بازار ارز است. تحلیل تکنیکال، بر روی دیتا و نمودار بازار ارز تمرکز دارد و به وسیله شناسایی روند آن، می توان توانایی پیش بینی آینده بازار را بدست آورد.
دانش تحلیل تکنیکال بر عملکرد معاملاتی چه تاثیری دارد؟
وارد شدن به بازار ارز و انجام معاملات در آن بدون داشتن دانش و اطلاعات کافی در این زمینه مثل تاس انداختن است. که در این شرایط احتمال اینکه عدد 6 بیاد، زیاد نیست. تحلیل تکنیکال روشی مناسب است که به وسیله آن می توان روند بازار را مطالعه کرد و زمان مناسب برای خرید و فروش ارز را فهمید.
تحلیل تکنیکال چه تفاوتی با تحلیل فاندامنتال دارد؟
به صورت کلی تحلیل فاندامنتال روشی مناسب برای پیدا کردن ارزش واقعی اوراق بهادر و همچنین مقایسه با قیمت روز آن در بازار است. در صورتی که، تحلیل تکنیکال، روند رفتار دیتا و نمودار بازار ارز را بررسی میکند تا شناخت کافی از رفتار آن ارز را در یک بازه زمانی به ما بدهد.
افراد حرفه ای جهت انجام معاملات از تمامی این روش ها استفاده میکنند تا انتخاب بهتری داشته باشند. و برای این کار باید به تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال تسلط کافی داشته باشند. به دلیل اینکه بالا بردن دانش تحلیل بسیار کار زمان بری است، خیلی از افراد سرمایه گذاری در صندوق ها را ترجیح می دهند.
پدر علم تحلیل تکنیکال کیست؟
پیشینه تحلیل تکنیکال به صدها سال پیش باز می گردد. پیدایش تحلیل تکنیکال در قرن 18 میلادی در ژاپن شکل گرفت. و شهرت این تحلیل در قرن ۱۹ در آمریکا بالا گرفت. شروع به فعالیت در این زمینه توسط «چارلز هنری داو» صورت گرفت، که اکنون پدر علم تحلیل تکنیکال نوین شناخته می شود.
تعریف نمودار قیمت چیست؟
نمودار قیمت، روندی از قیمتهای ترسیم شده را در یک بازه زمانی مشخص نشان میدهد. در نمودار قیمت، محور عمودی نشان دهنده مقیاس قیمت و محور افقی نشان دهنده مقیاس زمان می باشد.
انواع نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال
نمودارها اطلاعات قیمت اوراق بهادار در یک بازه زمانی نشان میدهند. نمودار های اصلی که در تحلیل تکنیکال استفاده زیادی دارند، عبارتند از:
– نمودار خطی
– نمودار میله ای
– نمودار کندل استیک
– نمودار نقطه و شکل
این که یک شخص از کدام یک از نمودار های گفته شده استفاده کند، بستگی به نوع اطلاعاتی که به دنبال آن است و سطح مهارت آن شخص بر می گردد.
نمودار میله ای
نمودارهای میله حرکت قیمت اوراق بهادار در یک بازه زمانی نشان می دهد. نمودار میله ای، بالا و پایین شدن سهام یا سایر ابزارهای مالی و هم چنین باز و بسته شدن اوراق بهادر را در هر یک از میلهها نشان می دهد. هر نقطه از این میلهها که به صورت خطوط عمودی ترسیم شده اند نشان دهنده قیمت در یک بازه زمانی مشخص می باشند.
نمودار کندل استیک
نمودار کندل استیک نشان دهنده قیمتهای افتتاحیه، بالا، پایین و بسته شدن یک اوراق بهادار در یک روز است. قسمت ضخیم تر هر کندل “بدنه” نام دارد. این قسمت ها نشان دهنده این است که آیا قیمت بستهشدن اوراق بهادار بالاتر از قیمت افتتاحیه یعنی سیاه وقرمز یا پایینتر آز آن یعنی سفید و سبز است. قسمت باریک بالا و پایین بدنه نشان دهنده دامنه بالا و دامنه پایین است و که به آن ها” سایه “می گویند.
نمودارهای کندل استیک، به دوصورت توخالی و توپر دیده می شود. کندل استیکهای توخالی، نشان دهنده جایی است که قیمت بستهشدن بالاتر از قیمت افتتاحیه می شود، که نشان دهنده فشار خرید می باشد. کندل استیکهای پر شده، نشان دهنده جایی است که قیمت بسته شدن پایین تر از قیمت افتتاحیه می شود، که نشان دهنده فشار فروش می باشد.
تأثیر احساسات سرمایهگذاران روی قیمت اوراق بهادر در نمودار کندل استیک مشخص می شود. که این امر روش مناسبی برای معاملهگران جهت تشخیص زمان مناسب ورود یا خروج به بازار ارز می باشد.
مفهوم حجم در تحلیل تکنیکال
حجم به تعداد سهامی که در یک بازه زمانی مشخص (در یک روز ) معامله میشودگفته می شود. تحلیلگران میزان حجم را مورد بررسی قرار می دهند. چنانچه حجم در یک روند صعودی شروع به پایین آمدن کند، نشان دهنده اتمام روند صعودی می باشد.
سطح حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
دو واژه بسیار مهم در تحلیل تکنیکال حمایت و مقاومت است. حمایت، نشان دهنده قیمتی می باشد (به صورت خط است) که در آن تقاضا به اندازه لازم بالا باشد و از پایین آمدن بیشتر قیمت ممانعت می کند. و این در شرایطی اتفاق میافتد که قیمت سهام به نقطهای پایین تر از ارزش واقعی نزول کند. که در این صورت تمایل برای خرید در سرمایه گذاران افزایش یافته و همینطوردر فروشندگان جهت فروش در همان قیمت کاهش می یابد.
مقاومت سطح قیمتی است و عکس حالت گفته شده در بالا می باشد.
شناسایی الگوها
در تحلیل تکنیکال،الگوهای قیمتی نشان دهنده تغییر بین روندهای صعودی و نزولی هستند. الگوی قیمتی، با یک سری خطوط و یا منحنی ترسیم میشود که شکل قابل تشخیصی از حرکت قیمت است. مهمترین این الگوها عبارتند از:
– الگوی پرچم
– الگوی سر و شانه
– الگوی کف و سقف دوقلو
– الگوهای هارمونیک
اندیکاتور در تحلیل تکنیکال
اندیکاتورها از تعدادی نقاط داده تشکیل شده اند که در کنار هم یک نمودار راهنما را پدید می آورند. این نمودار با تکیه بر محاسبات ریاضی طبق قیمت و حجم گذشته یک ورق بهادار برای پیشبینی کردن روند بازار درست می شود. اندیکاتورها طبق ویژگیهای مشترک یعنی قیمت و حجم قابل دستهبندی کردن هستند.
بررسی اندیکاتورها خود یک هنر است. به دلیل اینکه ممکن است یک اندیکاتور ، رفتارهای متفاوتی را در اوراق بهادار مختلف از خود بروز دهد.
مهارت لازم برای درک درست اندیکاتورهای مختلف از طریق مطالعه دقیق و تجربه به دست می آید.
میانگین متحرک
یکی از ابزاری ساده و بسیار مهم برای تحلیل تکنیکال، میانگین متحرک (MA) نام دارد. میانگین متحرک بااستفاده از میانگین قیمتهادر یک نمودار، که هر لحظه بهروز میشود، نمودار قیمتی را میسر می سازد. میانگین در یک بازه زمانی مشخص گرفته می شودو شخص معامله کننده می تواند این بازه را روزانه، ماهانه، سالانه یا هر دوره زمانی که بخواهد مشخص کند. میانگین متحرک باعث تحلیل بهتر در روند قیمتی می شود.
اندیکاتور RSI
اندیکاتور RSI از یک منحنی تشکیل شده است که در بازه ۰ تا ۱۰۰ در حرکت است. زمانی که عدد اندیکاتور RSI بالاتر از تراز ۷۰ قرار بگیرد،
وضعیت اشباع خرید است و هر زمان که پایینتر از تراز ۳۰ باشد، وضعیت اشباع فروش می باشد. چنانچه RSI از منطقه اشباع فروش خروج کند و بالاتر برود، آن زمان مناسب برای خرید است و اگر RSI از اشباع خرید سهم به پایین تر بیاید، آن زمان مناسب فروش سهم است.
اندیکاتور MACD
اندیکاتور MACD یک اندیکاتور بسیار پر طرفداری در تحلیل تکنیکال می باشد که «واگرایی» و «همگرایی» میانگین متحرک قیمت را نشان می دهد. دو منحنی «سیگنال» و «MACD»تشکیل دخنده این اندیکاتور می باشند. زمان طلاقی این دو منحنی احتمالا زمان مناسبی جهت خرید یا فروش آن سهم می باشد. یعنی چنانچه منحنی MACD، منحنی سیگنال را از سمت پایین به سمت بالا قطع کند، زمان مناسب برای خرید به وجود می آید و اگر از بالا به پایین قطع کند، فرصتی مناسب برای فروش مهیا می شود.
واگرایی
واگرایی را در واقع یک نوع عدم هماهنگی بین قیمت و اندیکاتور است. یعنی اگر در شرایط عادی، زمانیکه نمودار سهام سقف یا کف جدیدی ایجاد می کند، اندیکاتور هم چنین کاری را انجام دهد و یا وقتیکه نمودار افزایش قیمت را نشان دهد، اندیکاتور هم در حالت افزایشی باشد. حالا چنانچه این هماهنگی در روندهای نمودار و اندیکاتور از بین برود واگرایی صورت می گیرد.
ابزارهای تحلیل تکنیکال مفید
ایزی چارت
ایزی چارت ابزار مناسب برای افزایش سرعت دسترسی کاربران به تحلیل تکنیکال هنگام انجام معاملات می باشد،که در سامانه معاملاتی ایزی تریدر به وجود آمده است.که این ابزار دارای امکانات و بستری برای رسم انواع الگوها تعبیه شده و رایگان می باشد.
مفید تریدر
سامانه مفید تریدر نسخهی بومیسازیشده نرمافزار معروف «متاتریدر» می باشد، وهمه ابزارهای لازم برای تحلیل تکنیکال دقیق سهام و سایر اوراق بهادار را جهت داشتن معامله بهتر در اختیار افراد قرار می دهد. این سامانهدارای سابقه، پرکاربرد و بسیار محبوب در بین سامانههای معاملاتی جهان می باشد.
بورس ویو
بورس ویو یا سامانه جامع تحلیل بازار سرمایه یک سامانهگسترش داده شده است که به وسیله هلدینگ مالی مفید به وجود آمده است. این سامانه به کدنویسی نیاز نداشته و در آن امکان فیلترنویسی بنیادی و تکنیکال هم وجود دارد. همچنین به وسیله این ابزار میتوان از اندیکاتورها، رفتار آینده سهام یا سایر اوراق بهادار را پیشبینی کرد.